Leggen parketvloeren

Tapis

Duurzaam en klassiek

Houdt u van een klassieke, traditionele vloer? Kies dan voor Tapis. Tapis kan in vele houtsoorten gelegd worden, maar wordt met smalle deeltjes van 6 of 10 mm dik en 71 mm breed op een (verlijmde) spaanplaat ondervloer of op een eiken mozaïekvloer verlijmd en gespijkerd.

Leggen

Tapis is zeer duuzaam, omdat het meerdere keren geschuurd kan worden. Niet voor niets zie je regelmatig eeuwenoude tapisvloeren in monumentale panden. Elk latje wordt met de hand aan de ondervloer verlijmd, die op zijn beurt weer op een vaste ondergrond, zoals een cement- of betonvloer, wordt verlijmd. Het voordeel hiervan is dat de vloer stil is, maar ook stabiel. Door deze manier van leggen en bevestigen reageert het hout nauwelijks op (normale) verschillen in de luchtvochtigheid of temperatuurverschillen, waardoor tapis uitstekend gelegd kan worden op vloerverwarming.

Houdt u van het uiterlijk van handwerk en ambacht? Kies dan voor een tapisvloer! Want een echte, traditionele tapisvloer herkent u aan de gevulde spijkergaatjes. Ze vallen nauwelijks op, omdat ze na het leggen worden gevoegd met een combinatie van voegenkit en houtstof. Natuurlijk wordt dit netjes afgewerkt met olie of lak. Houdt u echter van een industriële  look dan kunt u er ook voor kiezen om de spijkergaatjes niet te vullen.

Patronen

Tapis kan in verscheidene patronen worden gelegd. Het meest bekend is een visgraatpatroon met band en bies, maar je kan ook kiezen voor een Hongaarse of Weense punt. Maar misschien heeft u wel een eigen patroon in gedachten? Alles is mogelijk en in wel meer dan 40 verschillende houtsoorten.

TWEELAAGS PARKET

Ideaal voor vloerverwarming

Tweelaags parket, ook wel duo- of combiplank parket genoemd, bestaat uit 2 lagen: de bovenste laag is hardhout of edelhout die op berken Multiplex onderlaag is bevestigd.

Leggen

Tweelaags parket kan direct worden geplaatst op de vaste cement- of betonnen dekvloeren. Er is dus geen aparte ondervloer nodig. Daarnaast heb je de keuze om tweelaags parket zwevend of verlijmd te laten leggen. Voor de afwerking kunt u kiezen voor olie of lak.

Tweelaags parket is uitstekend toe te passen op vloerverwaming. Indien het tweelaags parket direct op de dekvloer wordt bevestigd kent tweelaags parket een uitstekende warmtedoorgifte.

Duoplank

Eiken 20cm breed 16mm dik multiplank rustiek (geolied)

Patronen

Tweelaags parket kan in verscheidene patronen worden gelegd. Maar ook in verschillende uitstralingen.

Houdt u van verouderd parket? Ook dat is mogelijk! In dat geval wordt de eiken toplaag op traditionele wijze machinaal verouderd op basis van het droge verouderingsprincipe. Indien gewenst wordt het hout vervolgens gerookt en tot slot voorzien van een kleurolie.

Of kiest u liever voor een moderne, grijze uitstraling? Tweelaags parket is in meer dan 35 houtsoorten en 100 kleuren leverbaar. Keuze genoeg!

VEROUDERD PARKET

Nieuw parket met een eeuwenoude uitstraling

Wilt u een houten parketvloer met een robuuste, eeuwenoude uitstraling? Dan is verouderd parket de keuze voor u! Om verouderd parket te verkrijgen wordt eikenhout getrommeld en gekastijd, waardoor het hout wordt beschadigd. Vervolgens wordt het hout verder bewerkt. Verouderd parket heeft een levendige structuur en duidelijke tekeningen en noesten. Verouderd parket is er in de vorm van tapis, bourgogne en twee-laags parket.

Legwijze

Meestal wordt gebruik gemaakt van verouderd tapis, verouderd bourgogne. Deze vloeren worden “zichtbaar” gespijkerd en verlijmd op een spaanplaat tussenlaag. De reeds verouderde tapis of bourgogne deeltjes worden gelijmd en “zichtbaar” gespijkerd op een spaanplaat tussenlaag. Wanneer u geen spijkergaatjes in het zicht wilt hebben kunt u kiezen voor een verouderde tweelaags parketvloer die direct kan worden gelijmd op de betonnen ondervloer. Omdat deze verouderde vloeren vanuit de fabriek zijn voorzien van een geoliede afwerklaag wordt na het leggen nog slechts één laag olie aangebracht voor extra bescherming.

verouderd

eiken verouderd gerookt wit geolied visgraat b12x60cm

Patronen

Doordat er bij verouderde parketvloeren gekozen kan worden voor tapis en bourgogne zijn er diverse patronen te bedenken, zoals visgraten of blokpatronen. Wilt u weten welke patronen mogelijk zijn? Neem dan een kijkje bij Patronen

BOURGOGNE

Robuust en luxe

Bourgogne is een brede vloer van ca. 9 mm dik. U kunt kiezen voor planken met of zonder vellingkant. De planken worden net als tapis verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer. Bourgogne is in veel variaties te krijgen, waardoor deze vloersoort in de meeste interieurs past. Bourgogne heeft een luxe uitstaling en is makkelijk ins gebruik.  Voor ieder huis en elke smaak is er een variatie voor handen die uitstekend in het interieur past.

Bourgogne

Bamboe caramel Bourgogne geplaatst met ster erin in Maple en Merbau

Leggen

De 9 mm dikke massieve delen worden op traditionele wijze gelegd. De breedtes van de Bourgogne delen kunnen zelfs tot 25 cm worden geleverd. De delen worden verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer van spaanplaat of van eiken mozaïek, die op zijn beurt weer wordt verlijmd op de bestaande cement-, betonvloer. Nadat Bourgogne is gelegd wordt deze geschuurd, gevoegd en afgewerkt met was, olie of lak.

Bourgogne leent zich uitstekend voor grotere patronen, zoals walvisgraat, blokpatronen of een Hongaarse punt. Er zijn voldoende keuze mogelijkheden in patronen, kleuren en behandeling. Ik adviseer u graag over de stijl die past bij uw interieur.

MOZAIEK

Speels en betaalbaar

Werd mozaïekparket in het verleden alleen gebruikt als tussenvloer, inmiddels is mozaïekparket aan een opmars bezig en zie je deze vloersoort steeds vaker als houten vloeren. Mozaïekparket is een goed alternatief voor vloeren in openbare ruimtes en bedrijven. Het is hoogwaardig en slijtvast parket, maar ook relatief betaalbaar. Mozaïekparket is opgebouwd uit afzonderlijke massieve houten deeltjes van 8 mm dik die worden verwerkt tot matjes. De afmeting van een mozaïekmatje is 32 x 64 cm.

Leggen

De massieve mozaïekmatjes worden rechtstreeks verlijmd op de betonnen of cementondervloer. Bij houten ondervloeren wordt eerst een spaanplaat onderlaag aangebracht, voordat het mozaïek kan worden verlijmd. Na het verlijmen van de mozaïek wordt de vloer enkele malen geschuurd, gevoegd en afgewerkt met een hardwax, was of laklaag naar keuze.

Patronen

Mozaïekparket was tientallen jaren herkenbaar aan haaksverlijmde blokjes. De laatste jaren is mozaïekparket ook leverbaar in andere patronen, zoals visgraat, halfsteens mozaïek en Engels verband. Helemaal van deze tijd is het hoogkantmozaïek, waarbij de massieve deeltjes juist op hun kant worden verlijmd. Niet alleen ontstaat hierdoor een speels effect, maar met een laag van 22 mm dik hout is deze soort onverwoestbaar. Hoogkantmozaïek is hierdoor geschikt voor veel belopen vloeren.

KOPS HOUT

Onverwoestbaar en geluidsdempend

Bent u op zoek naar een sterke parketvloer die sterk geluidsisolerend werkt? Dan is een kops houten parketvloer dé vloer voor u. Door de zaagwijze biedt een kops houten vloer een hogere weerstand tegen druk. De vloer is sterk en bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Door de geluidsisolerende werking wordt de akoestiek in grotere ruimtes beter. Een kops houten parketvloer is gevoeliger voor schommelingen in luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer, waardoor deze sneller krimpt of uitzet. Gelukkig wordt hier in de legwijze en afwerking rekening mee gehouden. Door de temperatuurgevoeligheid is een kops houten parketvloer niet geschikt voor leggen op een vloerverwarming.

Leggen

Een kops houten parketvloer wordt rechtstreeks op de dekvloer gelijmd, zonder ondervloer of nagels. Hierbij is het belangrijk dat de dekvloer sterk genoeg is, door de druk die de dekvloer te verwerken krijgt. Na het verlijmen wordt de vloer meerdere malen geschuurd en afgewerkt met olie.

BAMBOE

Duurzaam en ecologisch verantwoord

Wilt u een ecologisch verantwoorde parketvloer? Bamboe is dan de keuze voor u! Hoewel bamboe een grassoort is, heeft deze de eigenschappen van hardhout: hard en geschikt voor intensief gebruik. Tevens is bamboe antistatisch en hypoallergeen. Met deze eigenschappen is bamboe geschikt voor woonruimtes, maar ook keukens en kantoren.

Bamboe groeit ongeveer 1 meter per dag. Dit betekent dat bamboe al na 3 tot 5 jaar geoogst en verwerkt kan worden tegenover 50 tot 120 jaar bij traditionele houtsoorten.

Bamboe

Bamboe caramel gelakt visgraat motief

Leggen

Bamboe wordt op dezelfde wijze gelegd als traditioneel parket en is leverbaar in verschillende afwerkingen, stijlen en kleuren. Daarnaast is bamboe uitermate geschikt om te leggen op een vloerverwarming.
Meer informatie over bamboe vloeren: www.moso-bamboe.nl

PATRONEN

Alles is mogelijk!

Wilt u iets anders een dan een recht-toe-recht-aan vloer? Wilt u een traditioneel visgraatpatroon of juist een eigen ontworpen patroon? Met meer dan 40 houtsoorten, meer dan 45 kleuren en verschillende diktes en breedtes is alles mogelijk! Wilt u geïnspireerd worden? Kijk dan eens bij “Projecten”. Ik adviseer u graag over de mogelijkheden voor uw parketvloer.

VLOERVERWAMING

Parket en vloerverwaming, een goede combi

Parket en vloerverwarming gaan prima samen. Als je goed wordt voorgelicht! Ik vertel jou graag wat de mogelijkheden zijn bij jou thuis.

In het geval van vloerverwarming kunt u het best kiezen voor tweelaags parket (lamel parket of duoplank). Massief hout is minder geschikt, omdat deze sterk reageert op temperatuurverschillen. Hierdoor kan de vloer gaan “werken”, oftewel krimpen en uitzetten. Bij tweelaags parket kan het hout niet werken, omdat deze verlijmd is op een berken Multplex onderlaag. Daarbij heeft tweelaags parket een lagere thermische weerstand, waardoor deze warmte beter geleid dan een massief houten vloer.

Bij het leggen van tweelaags parket op een vloerverwarming kunt u kiezen voor een verlijmde of zwevende vloer. Indien u kiest voor het verlijmen van de vloer, gebruik ik een lijm die geschikt is voor gebruik bij vloerverwarming. Kiest u voor een zwevende vloer dan gebruik ik een speciale ondervloer met een lage thermische weerstand en een goede warmtegeleiding.