SCHUREN EN BEHANDELEN

Schuren parketvloer

Schuren van de parketvloer

Ziet uw vloer er na een aantal jaar niet meer zo mooi uit en wilt u deze opnieuw laten schuren en behandelen met lak of olie? Dat kan!

Het grootste deel van mijn werk als parketteur bestaat uit het schuren van parketvloeren. Dit werk gaat echter nooit vervelen: geen enkele vloer is hetzelfde en de aanpak is iedere keer anders. Een rechte stroken tapisvloer vraagt namelijk een andere schuurwijze dan een Bourgognevloer.

Werkwijze schuren parketvloer

Voor het schuren van parket gebruik ik “de Hummel”, een grote bandschuurmachine van Lagler. In de meeste gevallen schuur ik de vloer in fases kaal: eerst met een grove korrel schuurpapier en vervolgens met een fijne korrel. De kanten schuur ik met een kleine schuurmachine, oftewel een kantenschuurmachine. Door het schuren en de kracht van de afzuiging zijn in veel gevallen de spijkergaatjes weer zichtbaar en is het opnieuw voegen van de spijkergaatjes noodzakelijk.

Na het drogen van de voegenkit schuur ik de vloer nogmaals met een nog fijnere korrel schuurpapier, waarna ik de vloer voor de laatste keer schuur met een roterende handmachine om eventuele overgangen te verwijderen. In de laatste fase van het schuren ga ik alle hoeken en randjes nog eenmaal na met een verfkrabber en een driehoekschuurmachine om te voorkomen dat er oude resten achterblijven. Wat er overblijft is een volledige gladde, gepolijste, krasvrije vloer.

Zodra ik de vloer stofvrij heb gemaakt, werk ik de vloer af met olie of lak.

Olie of lak?

Wilt u de vloer afgewerkt hebben met olie dan hebt u keuze uit 40 kleuren. Ik werk met Rubio Monocoat 2 componenten olie. Deze olie geef een prachtige matte uitstraling, de vloer is vochtbestendig en bijwerken bij kleine beschadigingen is eenvoudig gedaan. Tevens is de hardwaxolie vrij van giftige dampen, oftewel bevat de olie van Rubio Monocoat 0% Volatile Organic Compounds. Goed voor mens en milieu!

U kunt echter ook kiezen voor een laklaag met een matte of extra matte finish. Ik kies daarbij voor de lakken van BONALecol of Tover. Tevens werk ik met de bleke lak van Rigostep Skylt Lak die de vloer een onbehandelde uitstraling geeft, terwijl deze wel bescherming biedt tegen vocht en beschadigingen.
Bij de keuze voor lak krijgt de vloer 3 laklagen die met ruime tussenpozen wordt aangebracht. De lak geeft de vloer een mooi glad resultaat, waar u lang profijt van zult hebben. Sommige vloeren heb ik 23 jaar geleden gelakt en zijn nog steeds prachtig!

Meer informatie?

Wilt u binnenkort uw parketvloer laten schuren? Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken!

Contactformulier